Før du køber kanin

Er det noget for dig?

En kanin kan holdes både indendørs og udendørs, som burkanin eller som frikanin. Hvilket valg man træffer er op til den enkelte, men der er forhold man skal være opmærksom på, uanset hvad man vælger. Er kaninen til et barn, bør man overveje grundigt hvem der skal passe den – også når barnets interesse er forsvundet. Hvad mange ikke ved er at kaniner kan blive op til 12 år.
Derudover bør man tænke over følgende:

  • Kaniner kan blive op til 12 år
  • En kanin er dyrere i kost end man umiddelbart tror
  • Kaninens tænder vokser hele livet, og mange får tandproblemer som kræver dyrlægebehanding
  • Ønsker man flere kaniner gående sammen, bør de neutraliseres inden kønsmodning, eller have rigeligt med plads
  • De fleste bure hos dyrehandleren er som udgangspunkt for små. Der bør som minimum tilknyttes en løbegård
  • Kaniner er ikke egnede til helt små børn, og bør ikke løftes medmindre det er nødvendigt!
    Før man køber kanin bør man gøre op med sig selv hvilken type man ønsker. Der findes mange forskellige racer, i mange forskellige størrelser. Hvor stort et bur har man plads til? Der er ingen grund til at anskaffe sig en af kæmpe racerne, som fransk vædder eller belgisk kæmpe, hvis man ikke har pladsen, i såfald bør man vende sig om de mindre racer som bl.a. hermelin eller dværgvædder.

Udover størrelse bør man også tænke på temperamentet. Racernes temperament er meget forskellige, og typisk er de mindre racer mere sky, og lettere påvirkelige af larm og påstyr. De store racer har oftest et roligere temperament, og bliver ikke ligeså let skræmte, og egner sig derfor bedst til børn.
Fra naturens side er kaninen et byttedyr. Dette har medført af kaniner bliver utrygge ved pludselige og hurtige bevægelser, samt ved højde lyde. Det gør også at de ikke bryder sig om at blive løftet på, og man bør derfor ikke løfte dem unødigt. Da mindre børn ofte er meget udfarende i deres bevægelser, egner kaniner sig som udgangspunkt ikke til de yngste, da det vil skabe frustration hos begge parter. Mindre børn kan dog lære at omgås dyrene på den rette måde, ved hjælp af vejledning fra forældrene.

Det næste man bør tænke på er hvilket køn kaninen skal være. Begge køn egner sig som kælekanin, men har man en hunkanin bør man påregne at hun bliver humørsvingende i sin brunst. Hun begynder at gnave og grave i buret, plukke sig og bygge rede, samt måske endda blive reserveret. Disse problemer kan dog løses gennem neutralisering.

En hankanin er mere kælen og snakkesalig, men har dog også sine ulemper. Nogle hanner udviser dominerende adfærd og strinter, hvilket de færreste ønsker. Også dette lam dog løses gennem neutralisering. Valget er derfor en smagssag, men som udgangspunkt vil jeg anbefale en hankanin til kæl, da de er mere forudsigelige.